https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

EDİTÖRÜN KÖŞESİ


Yerel seçim için kimler ne diyor?

Yerel seçim için kimler ne diyor?


Yaklaşan yerel seçimler öncesinde partilerdeki çalışmalar hızını artırdı. Özellikle ilimizde Cumhur İttifakı olarak 17 belediye başkanlığının sahibi olan AK Parti ve MHP’de adaylar kamuoyuyla paylaşılmaya başlandı. Kimisi sosyal medya hesabından, kimisi de resmi olarak haber bültenleri ile partiden bu durumları paylaşıyorlar. Son olarak Melikgazi Belediye Başkanlığı aday adaylığı için AK Parti’den İlçe Başkanı Gökhan Ülke’nin adaylık açıklamasına şahit oldum. AK Parti’de 22 Kasım 2023 saat 17:00’da sona eren başvurular konusunda hemen hemen her kafadan farklı bir ses çıkmaya başladı. ‘Bunların hepsini bir köşeye bırakıp işimize odaklanalım’ diyen kesim ise ‘mevcutlarla nasıl bir yol yürünecek’ sorusunu kamuoyuyla paylaşmaya başladılar. Sadece Gökhan Ülke değil aynı zamanda Kocasinan Belediye Başkan aday adaylığı için de AK Parti’den Mustafa Demir ve İsmail Ruhlukürkçü’nün, Yahyalı için Yakup Dinç’in de adı geçti. 

Daha önce de belirttiğim gibi her ilçe için birden fazla alternatif var. Bu konuda ilimizde Cumhur İttifakı’nın ne yapacağını her kesim merak ediyor. Hatta onların atacağı adıma göre de kendilerine bir yol belirleyecekler gibi görünüyor. Şimdilerde AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm’ün bir prensip kararı alarak MHP’nin belediye başkanlıkları olan ilçelerde, partisinden aday adayı başvurusu yapılmamasını istemiş. En azından genel merkezlerin yapacağı açıklamaya kadar, farklı bir algı ortaya çıkmaması için bu hassasiyeti gösterme kararı almış. Aslına bakacak olursanız AK Parti’den Pınarbaşı’na 3, Özvatan’a 5, Sarıoğlan’a 2 ve Sarız’a 2 aday adayının başvuru için haber beklediği parti yöneticileri tarafından dillendiriliyor. Ama il başkanlığının bu tavrı nedeniyle sadece elektronik ortamdan yapılan başvurular var onlar da hâlâ değerlendirmeye alınmış değil. Aday adaylığı başvurusu demişken partiler için kendi kriterleri olsa da zaman açısından 01 Aralık 2023 resmi makamlardan istifa konusundaki son gün olduğunu da unutmamak gerekir. Yani ilerleyen günlerde ‘sürpriz bir isim memur veya bürokrat olarak belediye başkan aday adayı başvurusu yaptı’ denebilir. 

Bekleyişin devam ettiği süreçte Cumhur İttifakı’nın diğer ismi MHP’de ise ilçeler bazında başvurular baş döndürüyor. Melikgazi’de Ferhat Işık, Kocasinan’da Ali Alkan, Talas’ta Adnan İncetoprak ve Behsat Kürşat Önder, Develi’de Durmuş Sarıoğlu, Osman Dikkartın, Bünyan’da Aytaç Gezici, Mehmet Özmen, İncesu’da Muharrem Bayrak, Mustafa Bozkurt, Yeşilhisar’da Mehmet Göçmen gibi isimler kamuoyunda konuşulanlardan bazıları. 

Bu isimler aday adaylığı konusunda etrafındakilerle istişare etmiş ve başvurularını yapmış veya yapacaklar. Sadece genel merkezlerin vereceği kararın bu kadar gecikmesi ortamda bilinmezlik havası oluşturuyor. Bu durumun da bugün veya yarın sonuçlanacağını düşünüyorum. Her ne kadar ilçelerde anlaşmazlıklar olursa mutlak çözüm için araya girenler olacak ancak her parti de tabanını sıcak tutmak için şimdiden kolları sıvamışa benziyor. Bakınız genel seçimlerde ittifak içinde yer alan Yeniden Refah Partisi de ilimizde kendi adayları ile seçime girecek. Bu konuda her ne kadar isimler hâlâ gün yüzüne çıkmadı denilse de, Başkan Abdullah Turaç, “Büyükşehir de dâhil olmak üzere her ilçe için en az iki adayımız var ve genel merkezin onayını bekliyor” diyor. Sadece Yeniden Refah Partisi değil aynı zamanda ilerleyen günlerde CHP ve İYİ Parti arasında olası bir ittifak olur mu diye bekleyenler de var. Ancak bu zamana kadar da İYİ Parti’de aday adaylığı için isimler sosyal medya hesaplarından müracaatlarını paylaşıyorlar. Aynı durum CHP için de geçerli. Onlar da bazı ilçelere yoğunlaşmış bir şekilde çalışma içinde bulunuyorlar. Mesela Sarız, Akkışla, Tomarza, Felahiye. Kısacası her parti öncelik olarak genel merkezlerin nasıl bir tavır takınacağına odaklandı. Cumhur İttifakı’nın Kayseri özelinde bir sorun yaşayacağını düşünmüyorum ama büyük il dediğimiz Ankara ve İstanbul için ittifaklar daha da büyük olur mu veya farklı bir çalışma yapılır mı hep birlikte göreceğiz…