https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Hüseyin Döngel


ÖĞRENCİME MEKTUP-2

Hüseyin Döngel


Sevgili Öğrencim;

Yenilgiye asla inanma!

Bir engelle karşılaştığın zaman, şikâyette bulunarak ağlayıp sızlanmak yerine, onu cesurca göğüsleyin. Yaşam yolunda yenilgiye uğramış bir şekilde, elleriniz ve dizleriniz üzerinde sürünmeyin.

Önüne çıkan engelleri göğüslemeyi göze al. Cesaretle çalışınca bu engellerin sandığından daha zayıf olduğunu göreceksin, şayet hedeflediğin menzile erişmek, düşlediğin hayatı yaşamak, arzu ettiğin sosyal statüye kavuşmak, özlemini çektiğin şeylere sahip olmak istiyorsan önüne çıkan bütün engellerin üstüne üstüne giderek, onları cesurca göğüsleyip, yenmesini bilerek zafere ulaşmalısın.

Sevgili öğrencim; zafere giden yolda inanç ve kararlılık senin en büyük güç kaynağındır. Kararlılık, betona saplanmış demir bir kancadır. Hiçbir şey onu yerinden kımıldatamaz. Bu sözümle irade ve gücün önemini anlatmak istiyorum sana. Yine bilgi gibi iman ve inançta insana güç verir.

Sevgili öğrencim; ben biyografisini okuduğum bütün başarılı insanlarda hep şunu gördüm. Sabırla, azimle, kararlıkla ve amansız bir azimle engellere göğüs germeyi bilmişler. Onlar gibi sen de bir engelle karşılaşınca doğrudan üstüne git ve onu parçalayıp yok et. Bunu yaparken kendine güven ve yaradanın sana yardımcı olacağına inan.

Sevgili öğrencim; engelleri yok etmek için cesaretle üstüne gittiğinde, kendi yeteneklerinin ve gücünün farkına varacaksın. Kafandaki olumsuz düşünceler kaybolacak, onların yerini olumlu düşünceler dolduracaktır. Engel ne kadar büyük olursa olsun; ´´Yenilgiyi kabul etmiyorum ve ya bir işi başkaları yapabiliyorsa onu bende onu yapabilirim´´ diye düşünmeye başlayacaksın.

Sevgili öğrencim; Bizim tarihimizde veya milli-manevi anlamda sivrilmiş, şan ve şöhret sahibi olmuş önemli şahsiyetlerimizi örnek al. Tarih ve biyografi oku bu kimlikleri tanıyıp vasıflarını öğrenmen senin kendine olan özgüvenini artırır. Bir düşünelim, Çanakkale´yi, Kurtuluş Savaşını bütün emperyalist ve sömürgeci devletlerin bir araya gelip güçlü donanmalarıyla, en teknik silahlarıyla üzerimize üzerimize çullandıklarında kıt kanaat imkânlarla her türlü yoklukla boğuştuğumuz bir dönemde cesaret ve azmimizle, inanç ve imanımızla önümüze dizilmiş en güçlü devletleri yendiğimizi, işte bu zaferleri bize kazandıran azim, cesaret, inanç ve kararlılık ruhudur. Önümüzde ki en zor engelleri aşarak ihtişamlı zaferleri biz değerlerimizle kazandık. Demek ki zafere giden yolda bol imkana sahip olmak gerekmiyor.

Sevgili öğrencim; futbol maçının süresinin 90 dakika olduğu gibi başarılacak veya sonuç alınacak her işinde bir süresi vardır. Önemli olan bitiş düdüğü çalıncaya veya yapacağın işin süreci doluncaya kadar ?´önüne çıkan cesaret kırıcı engellere yenilmemektir.´´

Şunu demek istiyorum, süreç sizin aleyhinize işlese de asla cesaretini kaybetme, gücünü kaybettirecek ve azmini kıracak olumsuz düşüncelere kapılma. Güçlükleri göğüsle engellerin üstüne üstüne git ve onları ortadan kaldırıp başarıya ulaş, hayatında yeni bir zafere daha imza at, sana güveniyorum. Engelleri kırıp aşacak güç, irade ve inanç sende var. Lütfen sen de kendine güven.

Sevgili öğrencim; Bazen çok güç ve zor durumda kalabilirsin. Ama şunu hatırlatmak isterim ki, ´´benim düştüğüm durumdan kötü bir duruma kimse düşemez.´´algısı ve inancı kesinlikle doğru değildir. Daima kötünün kötüsü vardır. Ne demiş atalarımız, ´´ Beterin beteri vardır.´ ´bu nedenle hiçbir zaman ?´aman, çok kötü durumdayım, eyvah, yandım,mahvoldum,öldüm´´diye sızlanıp moralini bozma. Unutma ki çok ümitsiz gördüğün birçok duruma hayal edebileceğinden çok fazla insan düşmüştür ve bu durumdan başarı ile kurtulmasını bilmiştir.

Bunun en güzel örneklerinden birini bir filimde izlemiştim. Büyük şirketlerin yöneticilerine kurs veren Mr.Amos Parrish örneğidir. Mr. Amos, satış mağazalarının yöneticileri ile diğer önemli elemanlarını yılda bir kez Newyork´ da bir otelde düzenlenen toplantıya çağırır. Toplantıda onlara işlerin genel gidişi, satış teknikleri ve işleri ile ilgili önemli konular hakkında ayrıntılı bilgiler verir. Mr. Amos bu toplantıya gelenlere öncelikle cesaret aşılıyor, kafalarının her zaman olumlu düşüncelerle dolmasını sağlıyor ve en önemlisi kendilerine güvenmelerine teşvik ediyor. Böylece ondan kurs alan insanlar, iş hayatlarında karşılarına çıkan bin bir türlü güçlüğü yenme cesaretini buluyorlar.

Sevgili öğrencim; işte bu öğrenilmesi gereken ve yaşamda başarı kazanmış bir felsefedir. Şimdi sıkı dur, Mr.Parrish çocukluğunda çok zayıf bir insanmış, kekeliyormuş  çok alıngan ve içe dönük bir kişiliğe sahipmiş ve bunlara bağlı olarak aşağılık kompleksi yaşıyormuş .Fakat o, azmi, gücü ve gayreti sayesinde bir yerlere gelebileceğine inanmış ve gelmiş. Şimdi o, onu bir yerlere getiren azmini, inancını ve cesaretini kendine hedef olarak seçtiği iş adamlarına aşılamaya çabalıyor. Sonuçta birçok iş adamı çok büyük ücretler ödeyerek onun seminerine katılıyor.

Dale Carnegie´da hem kekeme hem de utangaç bir kişiliğe sahip bir çobandır. O da azmi, gayreti ve çabasıyla engelleri olan kekemeliğini, çekingenliğini ve utangaçlığını yenerek dünyanın en büyük ?´etkili ve güzel konuşma sanatı´´ ustası olmuştur.

Eğer kekeme ve utangaç bir insan onca insanın katıldığı bir toplantıda kendine güvenli bir biçimde iş adamlarına seminer verebiliyorsa veya yine kekeme bir insan ´´dünyanın en etkili hitabet sanatı´´adamı olabiliyorsa, buradan çıkaracağımız çok dersler vardır. Unutma ki bir kişinin kendisinde bulunan ve gelişmesine engel gibi görünen bazı şeyleri de zamanı geldiğinde kendisini destekleyen birer etkene dönüştürebilir.

Sevgili öğrencim; bunlar hayal ürünü birer masal değil, önümüzde apaçık duran gerçeklerdir. Bilelim ki, büyük güçlükler, kuvvetli imkânsızlıklar aslında güçlü zaferler ve başarılar doğurur. İmkânsızlıkları kendi lehine dönüştürüp üstün başarılar elde etmiş Elon Musk ?ı okumanı tavsiye ediyorum. Başarısız sonuçlar almaktan asla çekinme, bu gayet doğaldır. Yeniden yeniden denemekten vazgeçme. Eminim ki bütün denemelerinin sonucunda kazanan sen olacaksın, engellerin değil.

Sevgili öğrencim; yeniden söylemek istiyorum. Yenilemeyecek ya da senin yenemeyeceğin hiçbir güçlük yoktur. Her türlü güçlüğü azminle yenebilirsin. Biz neye inanırsak, biz neyi hayal edersek ,biz zihnimizi neye koşullandırırsak bizim sonucumuz odur. Olumlu şeyler düşleyerek yola çıkarsak sonuç olumlu, olumsuz düşüncelerle beynimizi yoğurursak sonuç olumsuz olacaktır. Kazanan olmak istiyorsan olumlu düşün, güzel şeyler düşle ve zaferi mutlaka önce hayalinde kazan.

Şunu bil ki, zafer kazanan bütün büyük komutanlar zaferi önce hayallerinde sonra cephede kazanmışlardır. İnanıyorum ve güveniyorum ki sen de zincirlerini kırıp engellerini aşıp hedeflerini yakalayabilirsin. Yeter ki kendine güven, sabırlı ve azimli ol.

Seni muhabbetle kucaklıyorum.