https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Dr.Metin Ekici


MİDE ÜLSERİ

Sağlıklı bir mide zarı sindirim için üretilen mide asidine dayanıklıdır ancak, mide ülseri olan bir kişide midenin aside karşı koruması ortadan kalktığı için yara ile temas eden mide asidi ağrılara neden olur.


Sağlıklı bir mide zarı sindirim için üretilen mide asidine dayanıklıdır ancak, mide ülseri olan bir kişide midenin aside karşı koruması ortadan kalktığı için yara ile temas eden mide asidi ağrılara neden olur. Ağrı, hafif olabildiği gibi ülserin şiddetine göre gece uyandıracak kadar fazla da olabilir. Mide ülseri olan kişilerde ağrı dışında bulantı, kusma, iştah kaybı, şişkinlik, geğirme, halsizlik ve kilo kaybı gibi belirtiler de olabilir. Bazen ülser kanayabilir, kırmızı veya kahve telvesi renginde kusma veya siyah katran renkli dışkılama ile belirti verebilir.

Mide ülserinin en önemli nedeni Helicobacter Pylory denilen bakteridir. Alkol, sigara içimi, stres, baharatlı, acı ve ağır yiyecekler, aşırı kahve ve çay içilmesi, asitli ve kolalı içecekler, ilaçlar, karaciğer, böbrek, bronşit gibi kronik hastalıklar ülser oluşumunu kolaylaştırır.

Ülserin teşhisinde en önemli yöntem ucu kameralı hortumla ağızdan mideye girilerek midenin direkt olarak incelenmesi yöntemidir ki buna endoskopik inceleme denir. Endoskopide ülserin yeri ve büyüklüğü tespit edilir. Biyopsi denilen parça alınarak mikroskobik incelemesi yapılabilir ve H. Pylory bakterisinin varlığı araştırılır. Ülserin kanser ile ayrımı yapılır. On iki parmak bağırsağında daralma ya da tıkanma, mide fıtığı ve reflü yönünden de incelemeler yapılmış olur. Hastalara ultrason ile bakılıp ülser şikayetlerini artıran safra taşı gibi başka hastalıklar yönünden araştırılır.

Ülser tedavisinde ülseri oluşturan sebeplerin ortadan kaldırılması en az ilaç tedavisi kadar önemlidir. Hastada H. Pylory bakterisi tespit edildi ise antibiyotik tedavisi ile bakteri öldürülmeye çalışılır. Asidi önleyici ve mide duvarını koruyucu ilaç tedavisi uygulanır. Ülsere aspirin ve ağrı kesiciler gibi ilaçlar neden oldu ise o ilaçlar kesilir, ilaç tedavisi en az iki ay düzenli kullanılır. Şikâyetleri kronikleşen hastalarda uzun süreli ilaç tedavilerinin genel olarak bir sakıncası yoktur.