https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Dyt. Sevil TOPAKTAŞ


BİZ BU METABOLİZMAYI NASIL HIZLANDIRACAĞIZ

Eğer birileri ne yerse zayıf kalabilirken siz dikkat ettiğinizi düşündüğünüz halde neden mi kilo alıyorsunuz?


Eğer birileri ne yerse zayıf kalabilirken siz dikkat ettiğinizi düşündüğünüz halde neden mi kilo alıyorsunuz?

CEVAP: METABOLİZMA HIZI!

METABOLİZMA HIZI NEDİR?

Vücut tamamen dinlenme halindeyken harcadığı enerji miktarıdır. Metabolizma hızını genetik faktörler, cinsiyet, yaş, psikoloji, metabolik hastalıklar, stres, uyku hali, kafein, diyet davranışları ve diyet içeriği, vücut bileşimi? vs. gibi faktörler etkilemektedir.

PEKİ, NASIL HIZLANIR?

Kahvaltı Saati: Güne ilk başladığımız saatler uyuyan metabolizmamızı uyandırmak için çok önemlidir. Kahvaltımızı en geç saat 9´da yaparak (daha erkeni makbuldür) ilk adımı atmalıyız. Unutmayın, erken uyanan metabolizma daha kolay yakma işlemine başlar. Güne bomba gibi başlamak istiyorsak kesinlikle dengeli bir kahvaltı yapmalıyız. Aksi takdirde öğün dengeleri bozulur ve uzun süre açlık ilerleyen saatlerde kontrolsüz tüketime sürükler. Ne yiyelim derseniz tam tahıl ürünleri, süt, yumurta ve peynir gibi protein kaynaklarını, vitamin ve antioksidan içeren sebzelerle desteklenmiş sıkı bir kahvaltıyla güne başlanmalıdır.

Egzersiz: Her gün 30-40 dk orta şiddette yürüyüş yapalım ve bunu haftanın 3 günü basit egzersizlerle destekleyelim. Otobüsle ulaşım sağlıyorsak 1 durak önce inelim ya da apartmanlarda ilk 4 kata kadar asansör tercih etmeyelim. Unutmayın! Düzenli yapılan egzersiz metabolizma hızımızı önemli derece artırır.

Öğün Sayısı: Uyuyan metabolizmayı uyandırmanın vazgeçilmez yoludur.3 ana öğünümüzün aralarında 3 ara öğün ile açlık saatimizi en aza indirelim.

Diyetimizin Dengesi: Diyetimiz yağ, karbonhidrat ve protein açısından dengeli olmalıdır. Proteinin diyetteki önemi büyüktür. Uzun süre tok tutarak açlık krizlerimizi en aza indirir.

Baharatlar: Ne güzeldirler hem yemeğimize lezzet katarlar hem de metabolizma hızlandırmaya birebirdirler. Özellikle zencefil, biberiye, kırmızıbiber ve tarçını diyetimizden eksik etmeyelim. Mesela kırmızıbiberli bir yoğurt mükemmel bir ara öğün olabilir.

Kalsiyum: Yağ yakımında kalsiyumun çok önemli olduğunu biliyor muydunuz? Düzenli bir şekilde az yağlı süt ve ürünleri tercih etmenin karın bölgesindeki yağlardan kurtulmanızda ve metabolizma hızınızı artırmanızda etkili olacaktır.

Tabiki hayati önemi olan SU´yu unutmayalım. Günlük bir oturuşta olmamak koşulu ile 10-12 su bardağı su tüketimini alışkanlık haline getirin. İsteğinize göre limonlu ve tarçınlı tüketebilirsiniz. Günlük 2 fincan yeşil çay tüketimi düzenli olduğu takdirde metabolizma hızınızın artmasında etkili olacaktır.

Unutmayalım ki metabolizma hızımızda psikolojik etmenler de çok önemlidir. Hem ruhunuzu hem bedeninizi dengeli besleyeceğiniz sağlıklı günlere?      

 

                                                                                        

Sertan Topaktaş
18.01.2016 23:35:00
Tebrikler abicim başarılarının devamını dilerim.