https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Dr.Metin Ekici


AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ ( FMF )

FMF daha çok Akdeniz ülkelerinde görülen, genetik yolla aileden gelen, karın ağrısı, eklem ağrısı, periodik ateş ve ishal gibi şikayetlerle seyreden bir hastalıktır.


FMF daha çok Akdeniz ülkelerinde görülen, genetik yolla aileden gelen, karın ağrısı, eklem ağrısı, periodik ateş ve ishal gibi şikayetlerle seyreden bir hastalıktır.
Belirtileri: Hastalığın belirtileri genelde çocuklukta başlar.Orta ve ileri yaşlarda belirtiler hafifler. Belirtiler bir kaç hafta veya bir kaç  ay ara ile periodik olarak gelen nöbetler şeklinde görülür. Nöbetler genelde 3-5 sürer. En sık görülen belirtiler ateş , karın ağrısı, ishal veya kabızlık, eklem ağrısı, eklemlerde şişlik, sırt ve omuz ağrısı, böğür ve yan ağrısı, halsizlik, bademcik şişmesi ve idrar yanmasıdır. Hasta nöbetler geçtikten sonra kendini rahat hisseder. Nöbetler bazen bir kaç hafta ara ile çok sık görülebildiği gibi, bazen aylarca görülmeyebilir. Nöbetlerin ortaya çıkmasını enfeksyon, stres ve egzersiz gibi faktörler tetikleyebilir. Teşhisi: Hastanın şikayetlerinin sorgulanması, aile geçmişinin olması, atak sırasında alınan kan testleri ve gen analizi yapılarak hastalık tesbit edilebilir. Hastalık sanılandan daha yaygındır, fakat hasta boğaz enfeksiyonu, ishal gibi şikayetle doktora gelir, doktor da asıl altta yatan hastalığın FMF olduğunu düşünmezse hastalık tesbit edilemez. Bu şekilde yıllarca teşhis edilemeyen ve doktor doktor dolaşan  ve yanlış tedavi alan bir çok hasta vardır.
Tedavisi: Hastalık tedavi edilmezse iltihap vücutta değişik organlarda , özellikle de böbrekte hasara neden olur. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi henüz bulunamamıştır. Kolşisin iltihabın artmasını ve atakları önleyen bir ilaçtır. İlacın dozu kişiden kişiye değişir. Atak sırasında ilacın etkisi de sınırlı kalır, o yüzden atak geçirmeyecek ideal dozda ilacı düzenli kullanmak çok önemlidir.