https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Hüseyin Döngel


ÖĞRENCİME MEKTUP

Sevgili Öğrencim;


Güzel bir yarıyılı geride bıraktık. Eğitim ve Öğretim hayatınıza ışık tutmak ruhunuzu ve gönlünüzü sımsıkı sararak sizi hayata da hazırlamak adına elimizden geldiğince çalıştık. En güzeli, en ideali sizlerle buluşturmaya çalıştırdık. Sizler de yaptığımız planlamalara içten ve samimi bir şekilde uyum sağlamaya çalıştınız. Bizlere keyifli bir çalışma ortamı oluşturdunuz ve en önemlisi gayretinizi esirgemediniz. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Önce nitelikli insan gayesi ve bilge bir nesil idealizmi ile çıktığımız bu yolda geçmiş yıllardaki öğrencilerimiz gibi sizler de bize umut oldunuz, gaye oldunuz ve her biriniz birer mefkûre haline geldiniz. Sizleri seviyoruz ve önemsiyoruz.

Belki farkında değilsiniz ama iyi ki bizlerlesiniz, iyi ki biz sizinleyiz. Sizler bizim havaya, suya, toprağa düşüp tabiata yeniden can veren cemremizsiniz. Yaşam sevincimizin bereketi, ruhumuzun mayası geleceğimizin umutlarısınız.

Sevgili Öğrencim, tatilini yaparken sana bazı öğütlerim ve önerilerim olacak. Bunları dikkate alırsan sevinirim. Çünkü senin mutlu ve başarılı olmanı istiyorum. Bana güven ve dediklerimi uygulamaya çalış.

Düzeyine uygun en az iki kitap okumanı istiyorum. İstersen özetini çıkarabilirsin. Okursan mutlaka yeni bilgileri edineceksin. Tatil boyunca seni çok etkileyen (heyecanlandıran, sevindiren, düşündüren, üzen) olayları günlük defterine tarihlendirerek yazarsan yazma becerin de gelişir. Geride bıraktığımız yarıyıla ait konuları gözden geçirirsen öğrendiklerini pekiştirmiş olursun.

Sevgili Öğrencim; sizlere eğitim öğretimin yanında kişisel ve davranış gelişimizi tamamlayıcı bilgiler aktarıp, uygulama ve etkinlikler yaptık. Bunları günlük hayatında uygulamanı bekliyorum, senden sana yakışır davranışlar sergilemeni arzu ediyorum. Sana bunlardan birkaçını hatırlatmak isterim ve sana güvenmek istiyorum. Büyüklerine karşı saygılı ol, yüreğindeki sevgiyi çoğalt ve sevdiklerinden esirgeme. Kendine saygı duy ki başkaları da sana saygı duysun. Kişisel bakımını ve düzenli beslenmeni ihmal etme, tanımadığın kişilerin isteklerine hayır de. Hatalıysan lütfen özür dile. Yaşadığın bir sorun karşısında empati yapmayı asla unutma, çevrendeki insanlara hoşgörülü ol. Kırıcı ve kötü sözden mutlaka kaçın. Sen bu davranışları kazandın.

Sevgili Öğrencim; anne babanın günlük rutin işlerin de onlara yardımcı ol, işlerden bazılarını sen yap ki hem hayatı tanı, hem hayata dair becerilerin gelişsin, bu işler sana deneyim kazandırır. Mesela; market alışverişlerini sen yap, fırına git, birkaç gün kahvaltıyı sen hazırla. Göreceksin ki ailen seninle bir kez daha gurur duyacak.

Sizlerden tatilde bolca eğlenmenizi, ailenizle ve arkadaşlarınızla hoşça vakit geçirmenizi, öğrendiklerini pekiştirmenizi, kendinizi geliştirmenizi ve hayata dair bir şeyler yapmanızı istiyorum. Nasıl ki sen umutlarınla, hayallerinle, üzüntü ve sevinçlerinle çok yönlü bir varlıksan hayatın da yaşanıp tecrübe edilmeye dair birçok yönü vardır. Sorumluluk gibi, yardımseverlik gibi, yükü paylaşmak gibi yarınların için bir şeyler yapmak gibi?

Sevgili Öğrencim;

Günden güne etkisini daha da arttırarak çağın bir hastalığı haline gelen teknolojik araçların esaretinden kurtulmanı ve bilinçsizce kullanmaktan vazgeçmeni istiyorum. Onların hayatınızı esir almasına müsaade etmeyin. Teknolojik araçların size sunduğu sanal hayatın büyüsüne kapılmayın. Ruhunuzu maneviyatınızı, eylemlerinizi ve sosyal hayatınızı donatıp geliştirecek bir şeylerle meşgul olun.  Orada harcadığın vakti faydalı ve eğlenceli işlere ayırmanı istiyorum. Mesela spor yapın, kitap, gazete, dergi okuyun, sinemaya tiyatroya gidin. Bir bardak sıcak çayınızı yudumlarken arkadaşlarınızla sohbet edin. Arkadaşlarınızla gezip dolaşın. Otobüse, tramvaya, taksiye binin. Resim yapın, müzik dinleyin ve bolca hayal kurun. Okumayı bir tutku haline getirin. Okursan bilgi dağarcığın gelişir. Unutma ki bilgi insana güç verir. Demem o ki ülkemizin en çok turist çeken ilinin Kütahya, Halit Ziya Uşakgilin Aşk-ı Memnu romanının senaristi, Cumhuriyetin Kurucusunun Fatih, İstanbul´u fethedenin Neron, Osmanlının Kurucusunun Atatürk, Kırım´ın Akdeniz kıyısında bir liman şehri olduğunu; imanın şartının on iki, islamın şartlarından birinin yardımseverlik olduğunu ve İstiklal Marşını Neşet Ertaş´ın yazığını söyleyenlerden olma istiyorum.

Sana güvendiğimi bir kez daha söylemek istiyorum. Sende bana güven, göreceksin ki tavsiyelerime uyarsan kazanan sen olacaksın. Çünkü sen bir cevhersin, Bizlerde seni paha biçilmez bir mücevher haline getirmek istiyoruz. Bin bir çeşit takı içinde mücevherin apayrı bir yeri vardır. Şunu demek istiyorum; onca insan içinde kendini geliştirmiş, güzel ahlaklı, eğitimli, aranan ve nitelikli insanın yeri de apayrıdır, işte o sen ol istiyorum. Sabret, gayretli çalış, başladığın bir işi asla yarım bırakma, yapacağın işlerde üşenme, erteleme ve katiyen vazgeçme. Öğrendiğin bilgileri, edindiğin tecrübeleri, terbiyeyle, görgüyle, ahlak ve töreyle yoğurursan sen bir bilge insan olursun. Unutma ki ?´bilgelik´ ´insanlık makamının tacıdır. O bilgelikte, inanç vardır, emek vardır, sabır vardır, mücadele azmi ve kararlılık vardır. Vatan sevgisi, Bayrak muhabbeti, gönül esintileri vardır. Böyle bir bilgeliğin adı da ?Türk Bilgeliği?´dir. Bu bilgiliğin özünde hakiki bir Müslüman Türkün gönül ve ruh dünyası vardır. Mazlumların umudu, zalimlerin korkusu, muhtaçların dayanağı bir Türk bilgeliği senin hakkındır. Bu hakkını almanı istiyorum.

Sevgili Öğrencim; unutma ki her anne babanın evlatları ile ilgili heves ve hayalleri olduğu gibi senin anne babanın da seninle ilgili hayalleri, ümitleri ve geleceğe dair planları var.

 

Seni muhabbetle kucaklayarak hoşça ve keyifli bir tatil geçirmeni diliyorum.