TARIMSAL KREDİ FAİLERİNİN YÜKSELMESİ ÜRETİCİYİ ZOR DURUMDA BIRAKTI

TARIMSAL KREDİ FAİLERİNİN YÜKSELMESİ ÜRETİCİYİ ZOR DURUMDA BIRAKTI

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, besicilik işleri ile uğraşan üreticilere finansman desteği veren bankaların faiz oranlarını yükselttiğini belirterek, bankaların faizleri indirmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Bağlamış konuyla ilgili olarak üyelerinden yoğun şikayetler aldıklarını belirterek şunları söyledi. “ Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı ile anlaşmalı birçok banka besicilik işleriyle uğraşan üreticilere finansman desteği vermektedir. Besicilik kredileri, besicilik faaliyetleriyle geçimini sağlayan kişilere maddi destek sağlamak için bankaların hazırladığı bir kredi türüdür. Besici ve hayvan yetiştiricilerinin yararlanabileceği bu kampanya diğer kampanya türlerine göre farklı şartlara ve farklı ödeme koşullarına sahip olabilmektedir.

Tarımsal kredileri, “ Çiftçi Kayıt Sistemi “ bünyesinde üretim yapan besiciler ve hayvan yetiştiricilerine sağlanmaktadır. Bu kredi türünün diğer kredi paketlerine göre en büyük avantajı düşük faizler ve değişken vadelerle sunulmasıdır. Ancak Şubat 2019 tarihinden itibaren uygulanan Tarımsal kredilerin yüzde yüz oranında yükseltilmesi Tarım ve Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizi oldukça zor durumda bırakmıştır. Zaten yem, gübre, mazot gibi girdi fiyatları da iyice artınca üreticilerimizin sıkıntıları daha da artış göstermiştir. Tüm bu sıkıntılar yaşanırken kırmızı et fiyatları son bir yılda ; yağlı kesim 28-29 TL civarında seyretmektedir. Üreticilerimiz yeterince Devlet desteği alamazsa üzülerek söylüyorum faaliyetlerine devam edemezler.

Bu konuda Borsamız üyelerinden yoğun şikayetler almaktayız. Bizde onların seslerini duyurmak adına zaman zaman İlgili Bakanlıklarımıza, Milletvekillerimize sorunların çözümü adına bize gelen talepleri iletiyoruz. Tarımsal kredi faizlerinin en azından eski oranlara düşürülmesini bekliyoruz.

Merkez Bankası geçen haftaki toplantısında politika faizini 250 baz puan indirmesiyle birlikte, Kamu Bankaları genel faizleri yüzde 14’e düşürürken, Tarımsal kredi faizlerinde herhangi bir indirime gitmemiştir. Kredi taleplerinde bankalar faiz dışında giderek artan şekilde masraf/komisyon adı altında çok yüksek ilave maliyet çıkarmaktadır. Bu durum reel sektörün yükünü daha da arttırmaktadır.

Ekonominin büyümesi için, üreticilerimizin rahatlaması gerekiyor. Biran evvel Tarımsal kredi faizlerinin aşağı çekilmesi bekliyoruz.