KAYÜ’DE 3. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ BAŞLADI

KAYÜ’DE 3. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ BAŞLADI

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 3. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi (USBIK 2020) başladı.

ERÜ Turizm Fakültesi Türkan-Tuncer Hasçalık Turizm Fakültesi Prof. Dr. Cengiz Utaş Konferans Salonu’nda başlayan kongrenin açılış konuşmalarında USBIK 2020 Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Ayhan Kuşçulu, kongre katılımcılarına teşekkür etti.

KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa da konuşmasında, gerçekleştirilen kongrenin Kayseri Üniversitesi himayesinde düzenlenen ilk uluslararası kongre olduğunu hatırlattı.

Konuşmasında sosyal bilimlere ve sosyal bilimlerin diğer bilim dalları ile olan ilişkilerine de değinen Rektör Karamustafa, “Bende bir sosyal bilimciyim. Sosyal bilim, insanın yeryüzüne ilişiğiyle beraber başlayan bir olgudur. Ama tarihsel olarak bilimin gelişimine baktığımız zaman, sosyal bilimlerde önce felsefenin, sonra hukukun, sonra iktisadın, sonrasında işletmenin ve diğer alanların da yayılarak geliştiğini görüyoruz. Tabi sosyal bilim diğer ifadeyle doğa bilimcilere göre, bazen doğa bilimcileri sosyal bilimleri bilim alanı olarak kabul etmemekte. Bu çatışma uzun süre doğa bilimleri ile sosyal bilimler arasında bilim tarihine baktığımızda uzun süre devam ettiğini görüyoruz. Günümüzde doğa ve sosyal bilimlerin keskin ayrışmasından ve hatta geçmişteki zaman zaman çatışmasından sonra artık malta disiplinler alanlarda bir doğa bilimciyle bir sosyal bilimci bir araya gelip çalışabiliyor. Veya bir işletmeci, bir mühendisle bir araya gelip ortak yayın, ortak çalışma yapabiliyor. Dolayısıyla sosyal bilim, doğa bilimleri, her ne kadar tarihsel gelişim süreçleri arasında birbirinden ayrışmış gibi gözükse de, artık günümüzde sosyal bilimler doğa bilimleriyle ortak çalışmalar üretebiliyor. Bunu şunun için vurgulamak istedim. İnsanlık tarihiyle doğrudan alakalı olan, insanın kendisini ve içinde yaşadığı toplumu tanımasıyla başlangıç gösteren, ilintili olan sosyal bilimler; diğer bilim dallarının lokomotifi olan fen bilimleri veya diğer ifadeyle doğa bilimleriyle ortaklaşa çalışmalar üretebiliyorlar. Tabi sosyal bilimler ve sanat. İkisi bir toplumun entelektüel gelişiminde son derece önemli yere sahiptir. Bugün burada 3.’sü düzenlenen bu kongrenin sosyal bilimlerin farklı alanlarına, farklı dallarına önemli katkılar sağlamasını temenni ediyorum” dedi.

Rektör Karamustafa konuşmasının ardından, USBİK 2020’nin düzenlenmesindeki gayret ve çalışmalarından dolayı Dr. Öğretim Görevlisi Ayhan Kuşçulu’ya plaket takdim etti.

Açılış konuşmalarından sonra kongrenin davetli konuşmacısı Prof. Dr. Kenan Has, “Dinlerde Temayüz Eden Kavramlar ve Günümüz Açısından Değerlendirilmesi” konulu konuşma yaptı. Daha sonra ise Ressam Hasan Gürpınar, canlı resim çizimi gerçekleştirdi. 11 ülkeden 251 katılımcının yer aldığı kongre, 31 Ocak 2020 tarihinde sona erecek.