ERÜ, RUSYA DEVLET BAŞKANLIĞI AKADEMİSİ İLE ÖN PROTOKOL İMZALADI

ERÜ, RUSYA DEVLET BAŞKANLIĞI AKADEMİSİ İLE ÖN PROTOKOL İMZALADI

Erciyes Üniversitesi(ERÜ), Rusya Devlet Başkanlığı Akademisi ile öğrenci ve öğretim görevlisi değişikliklerinin yapılacağı ‘Akademik İş Birliği’ ön protokolü imzalandı.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Akademisi arasında akademik işbirliğini içeren protokol imzaladı.

Rektörlük Senato Salonu’nda düzenlenen protokol imza törenine, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Vladimir Bölge Başkanı, RANEPA Vladimir Şube Direktörü Prof. Dr. Vyacheslav Yurievich Kartukhın, ASİAPOL Kurucusu, Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Vladimir Bölgesi Resmi Temsilcisi Talat Enveroviç Çetin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Borlu ve Prof. Dr. Mehmet Sıdkı İlkay, Genel Sekreter Murat Yenisu ile Genel Sekreter Yardımcıları ve akademisyenler katıldı.

İmza töreninde yapılan konuşmalarda Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin önemine değinildi.

Konuşmaların ardından ise, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Vladimir Bölgesi Resmi Temsilcisi Talat Enveroviç, akademi alanında bir dizi işbirliğini içeren protokole imza attı.

İmza töreninin ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Vladimir Bölgesi Resmi Temsilcisi Talat Enveroviç’e ile Hak-İş Onursal Başkanı, TBMM Eski İdare Amiri Salim Uslu’ya üniversitenin gümüş işlemeli tabağını hediye etti.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Akademisi ile Erciyes Üniversitesi arasında imzalanan bu protokol ile öğrenci ve akademisyen değişim programı, ders kitaplarının, bilimsel yayınların, ders içeriklerine ve eğitimin diğer alanlarına yönelik diğer malzemelerin sağlanmasında ve karşılıklı değişimine katkıda bulunma amaçlanıyor.

Ayrıca imzalanan ön işbirliği protokolü ile taraflar, bilimsel araştırma projelerinin yürütülmesine yönelik işbirliği imkânlarını araştırma, ortak olarak öğretim ve araştırma teknikleri ve malzemeleri geliştirerek bunları güçlendirme, karşılıklı bilgi ve deneyim alışverişini geliştirmek üzere ortak olarak kongreler, konferanslar, sempozyumlar, seminerler ve atölye çalışmaları düzenleme konularında işbirliği yapacaklar.

İmza törenin ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış ile beraberindeki misafirler, üniversitenin araştırma merkezlerini gezerek incelemelerde bulundu.

 

 

“Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’e bağlı tek akademiyiz ve bu akademi de hukuk, ekonomi, özellikle milli ekonomi ve diğer devler yönetimi dalında eğitim verir. Hem hukukta hem de devlet yönetimi alanında yöneticiler yetiştiriyoruz. Bizim akademimizin olduğu bölge, Rusya Fedarasyonu tarihinde eski çarlık başkenti Moskova yakınlarındaki Vladimir eyaletinin başkenti Vladimir eyaleti. Son zamanlarda önemle artan Türkiye - Rusya ilişkilerinin önemine atfen satın Devlet başkanı Putin ve sayın Devlet Başkanı Erdoğan arasındaki mükemmel ilişkiye paralel olarak buradayım. Bir sonraki görüşme 8 Ocak 2020’de İstanbul’da iki devlet başkanı arasında olacak ve bu maksatla ben de öncesinde Erciyes Üniversitesi ile tam da bu anlamda ikili ilişkiler, öğrenci ve öğretim üyesi değişiklikleri konusundaki çalışmaları başlatmak için bir ön anlaşma imzası hazırlığı için geldim. Bu görevin de verdiği destekle şöyle bir şey söyleyebiliyorum ki, Türk yatırımcılara ve Türkiye’nin verdiği desteklere bir endişe etmeden ve başına bir şey gelmeden bizlere yatırım yapmalarını istiyoruz. Rusya’ya yapılan yatırımların da bizler tarafından korunacağının da bir söz olarak bilinmesini istiyoruz.”
Hak-İş Onursal Başkanı Salim Uslu ise, Bu iş birliğinin eğitim dışında politikalarımız bakından da çok önemli olduğunu ve bu bağlamda emeği geçen herkese çok teşekkür ettiğini söyledi. Rusya ile olan güzel ilişkilerin devam etmesi için çalıştıklarını söyleyen AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, “Erciyes Üniversitesi ile Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Akademisi arasındaki ön protokolün imza töreni için burada bulunuyoruz. Ben Kayseri Milletvekili ve Rusya Dostluk Kurulu Genel Sekreteri olarak burada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Biz son dönemde Rusya’yla başlayan güzel ilişkilerin devam etmesini çok önemsiyoruz. Bizim önemli görevlerimizden bir tanesi de hem bu ilişkiyi devam ettirmek, hem de genel anlamda gelişmesine katkı sağlamak” dedi.
Konuşmaların ardından protokol imzalanarak, Rektör Mustafa Çalış tarafından heyete hediyeler takdim edildi.