BAŞKAN BAĞLAMIŞ’TAN TARIMSAL KREDİ FAİZ İNDİRİM AÇIKLAMASI

BAŞKAN BAĞLAMIŞ’TAN TARIMSAL KREDİ FAİZ İNDİRİM AÇIKLAMASI

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış gündeme gelen ve uygulamaya başlanan esnaf kredileri ve tarımsal kredi faizlerindeki indirimlerle ilgili açıklamada bulundu.

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, KDV'de, esnaf kredilerinde ve tarımsal kredi faizlerinde yapılan indirimlerin reel sektöre 2020 yılının en güzel hediyesi olduğunu belirterek, "İndirimler Türkiye ekonomisinin yeni yılda büyüme kararlılığının göstergesi." ifadesini kullandı.

Başkan Bağlamış, yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı, Mobilyada KDV'nin yüzde 18'den 8'e, kamu bankalarınca esnaf kredileriyle tarımsal kredi faizlerini yıllık yüzde 12'den 9'a indirilmesi reel sektöre umut ışığı oldu.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla mobilya ile yumurta ve balıkların toptan satışına ilişkin katma değer vergisi (KDV) oranları yeniden belirlendi.

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, tavuk yumurtasının toptan tesliminde yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranı yüzde 1'e indirildi. KDV indiriminin, sektörün hareketlenmesinin yanı sıra istihdamın artmasına da katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Üreten, ticaret yapan kesime kaynak sağlayan kamu bankaları ekonominin en kritik sürecinin daha rahat atlatılmasını sağladı. Özel bankaların da aynı hassasiyeti göstermesini bekliyoruz. Hâlihazırda tarımsal kredilerde yüzde 25 ila yüzde 100 oranında Hazinemiz tarafından faiz sübvansiyonu uygulandığından dolayı bu oran ortalama yüzde 5'in altına düşecek. Yüzde 6-7'ler değil artık yüzde 5, yüzde 4,5 hatta sıfıra kadar inecek duruma geleceğine inanıyoruz. Kayseri Ticaret Borsası olarak üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda özellikle son bir yılda esnaf ve tarımsal kredi faizlerinin düşürülmesi noktasında oluşturduğumuz dosyaları ilgili Bakanlıklarımıza ilettik. Taleplerimizin yerine getirilmesinde katkı sağlayan, karar veren herkese üyelerimiz adına teşekkür ediyoruz. “İfadelerini kullandı.