AİLE İŞLETMELERİNDE AİLE ANAYASASININ ROLÜ VE KURUMSALLAŞMANIN ÖNEMİ

AİLE İŞLETMELERİNDE AİLE ANAYASASININ ROLÜ VE KURUMSALLAŞMANIN ÖNEMİ

Kayseri OSB ve Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası işbirliğinde “Aile İşletmelerinde Aile Anayasasının Rolü ve Kurumsallaşmanın Önemi“ konulu seminer düzenlendi.

Kayseri OSB Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, Kayseri OSB Bölge Müdürü Ali Yaprak, Kayseri OSB Genel Sekreteri Adil Özhan,  iş dünyası, resmi -  özel kurum ve kuruluşlardan temsilciler de katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan yaptı. Başkan Nursaçan konuşmasında;

Kayseri OSB yönetimi olarak; bölgemizin ihtiyaç ve beklentilerini tespit etmeye, hizmetlerimizi etkin ve verimli hale getirmeye her zaman özen gösterdik. Kendinden söz edilen ve örnek alınan bir kurum anlayışına ve iradesine sahip olduğumuzu özellikle belirtmek isterim. İlişkilerimizi de bu çerçevede geliştirerek yolumuza devam ediyoruz.

Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren insan hayatına, bilime ve eğitime verdiğimiz önem doğrultusunda eğitimler planladık. Türkiye’nin en büyük GES’i, Özel Kayseri OSB Teknik Koleji, Endüstriyel Tasarım Merkezi, Dış Ticaret İstihbarat Merkezi, İtfaiye Merkezi gibi uygulamaya dönük birçok projeyi hayata geçirdik. Dubai’de Türkiye Ticaret Merkezi’nin kurulması için de çalışmalara kesintisiz devam edilmektedir.

Hepinizin bildiği üzere; her işletme, uzun süre ayakta kalabilmek için disiplinli ve sağlam bir yönetime ihtiyaç duyar. Aile şirketleri, günümüzün gelişen ve değişen koşullarında geçmiş ile bugün arasında bağ kuran ortaklık yapılarıdır.

Ülkemizde de özel sektördeki şirketlerin neredeyse tamamı aile şirketidir. Türkiye’deki aile şirketlerinin, diğer şirketlere oranı %95’tir. Bu sebeple aile işletmeleri, ülke ekonomisinde çok fazla etkiye sahiptir. Aile şirketleri için temel olan husus, şirketin aile fertleriyle birlikte ve aile fertleriyle uyumlu olarak gelişim ve değişiminin tesis edilmesi, şirketin sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır.” açıklamasında bulundu.

Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Yedikaya’da; “Bir eğitim seminerinde daha sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Mesleğimizin gelişimi için birçok eğitim semineri düzenliyoruz. Yeni projeler hayata geçiriyoruz. Bu etkinliklerimiz sizler için artarak devam edecektir. Odamızda haftanın yedi günü eğitim ve çalışmalar düzenlemekteyiz.

İleri Excel Uygulamaları Kursu,  SMMM Sınavına Hazırlık Kursu, Staja Giriş Sınavına Hazırlık Kursu, Tiyatro Çalışmaları, Odamız Korosu, Şiir Dinletisi, Kitap Söyleşisi, Futbol Turnuvası gibi çeşitli eğitimler ve sosyal etkinlikler düzenleniyoruz.

Dün müteahhitlerimizle bir toplantı gerçekleştirdik. ORAN Kalkınma Ajansı ile geçen günlerde sözleşmesini de imzaladığımız kalkınmaya kurumsallaşma ve sürdürebilirlik ile yön veriyoruz projesi kapsamında aile anayasası ve kurumsallaşma eğitimi düzenlenecektir.

Biz, bu eğitim ile daha bilinçli ve farkındalık sahibi mali müşavirler aracılığı ile Kayseri’de bulunan aile şirketlerine ulaşmayı hedefliyoruz.  İlk 120 kişi ile kurumsallaşma ve aile anayasası konularında kayseri de bir farkındalık oluşturularak şirketleri yönlendirebilmek adına başlangıç yapılmış olunacaktır. ” ifade etti.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy konuşmasında; “Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 95’i aile işletmesi. Batıda bu oran yüzde 70 gibi. Batıda yüzlerce yıldır faaliyette olan işletmeler var. Ama bizde bir asrı geçen işletmeler sayısı maalesef batı ile mukayese ettiğimizse çok düşük.

İşletmelerimizi gelecek nesillere daha sağlıklı olarak aktarmak istiyorsak, mutlaka işletme faaliyetlerini yönetsel, üretim, pazarlama vs. her alanda bir kaideye, yani anayasa gibi bir metne bağlamalıyız. Bunu yapmazsak sonraki nesiller bu şirketi yaşatamazlar. Mutlaka bu kuralları şirketlerimize hâkim kılmalı, değişim ve dönüşüme ayak uydurabilmeliyiz. Aile şirketleri babaların vefatında sonra parçalanacak olursa, her manada küçülür ve bir süre rekabet edemez hale gelir.

Bunun için işletmenin sahibi aile fertlerinin, tüm profesyonel yöneticiler ve çalışanlar ile “Birlikte Güçlüyüz” anlayışını hakim kılmaları gerektiğine inanıyorum.

Şirketlerimizin gelişerek devam etmesi için kurumlaşması, markalaşması, halka açılması ve yabancı ortaklıklar kurması gereklidir. Bunun için ilk önce kurumsallaşmalıyız.”  dedi.

Daha sonra, konunun uzmanı Prof. Dr. Cemal Yükselen tarafından bir sunum yapıldı. Yükselen konuşmasında; Kurumsallaşma nedir?, Aile Anayasası ne işe yarar?, Aile Anayasası nedir?, Aile Anayasası ne zaman gündeme gelir?, İşletmeye ve Aileye katkıları nedir?, Aile Anayasası neden başarısız olur?, Aile şirketlerinde sürdürülebilirliğin önemi, aile bireyleri ve profesyonellerin yönetim ilkeleri, aile şirketlerinde yeni neslin yönetime hazırlanması, uyuşmazlıkların çözümü, etik ilkeler, hissedarlar sözleşmesinin katkıları gibi önemli konu başlıkları üzerinde değerlendirmelerde bulundu.